Ayakta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta kist, genellikle çocukluk döneminde görülen, iyi huylu ve sıvı dolu kemik kistleridir. Bu kistler, kemiklerde zayıflama ve ağrıya yol açabilir. Teşhis genellikle radyoloji ile konur ve tedavi için uzman görüşü gereklidir. Erken tanı önemlidir.
Ayakta Kist Belirtileri ve Tedavisi
07 Eylül 2024

Ayakta Kist


Ayakta kist, basit kemik kistleri olarak da bilinmektedir. Basit kemik kistleri, kemiğin içerisinde bulunan sıvı dolu kist yapılarıdır. Genellikle 5-15 yaş arası gelişim çağındaki çocuklarda sıkça rastlanan bir rahatsızlıktır. Bu kistler kanseröz olmayan ve iyi huylu oluşumlardır. Çoğunlukla kol kemiğinin uç kısmında, uyluk kemiğinin üst ucunda ve ayakta görülmektedirler. Genel olarak aktif olmasına rağmen bazen metabolizmaya bağlı olarak aktif olmayan basit kistlere de rastlanabilir. Aktif kemik kistleri büyüme plağına komşudur. Bu sebeple hasta olan kişilerin zamanla büyümesi ile basit kemik kisti de büyüme plağından uzaklaşır. Basit kemik kistleri sadece ayakta bulunan kemiklerde değil, diğer kemiklerde de oluşabilir. Genellikle vücutta tek bir kemikte görülür. Ortopedi uzmanlarının sıkça karşılaştığı basit kemik kisti, erişkin yaştaki bireylerde çok fazla görülmemektedir.

Ayakta Kist Nasıl ve Neden Oluşur:


Basit kemik kistlerinin nasıl ve neden ortaya çıktığı ve gelişim sürecinin nasıl olduğu ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bu durumun oluşmasına ve gelişmesine dayalı bazı teoriler bulunmaktadır:

  • Büyüme plağındaki bozukluklar
  • Kemik içi venöz tıkanıklıklar
Birçok basit kemik kistinde tıbbi olarak bir bulgu bulunamamakta, başka bir şüpheyle hastaneye giden kişilerde yapılan testler ve çekilen radyografiler sonucunda tesadüfen teşhis edilme oranı oldukça yüksektir.

Ayakta Kistin Tedavi Yöntemleri:


Ayakta kist olarak bilinen hastalığın kemiğin korteks adı verilen kabuk kısmını zayıflatması ya da inceltmesi durumunda, ayakta durma ve yürümede zorluk yaşanabilir. Bu durum, kemiği zorlayıcı ve kemiğe aşırı yüklenilmesi sonucunda basit kemik kistinin olduğu bölgede ağrılara sebep olabilir. Ayrıca basit kemik kistinin kemikteki zayıflatma etkisi, kemiğin kırılmasına neden olabilir. Kırıklar sonucunda ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kayıpları görülebilir.

Basit kemik kistinde teşhis büyük oranda radyoloji ile konulmaktadır. Ancak hastalığın ilerleyen evrelerinde MR, bilgisayarlı tomografi veya kemik sintigrafisi gibi ek testler gerekebilir. Hastalığın ilerleme durumuna göre bir uzmana danışmak önemlidir. Hastalığın ilk dönemlerinde basit ağrı kesicilerle ağrılarınızı dindirebilirsiniz, ancak bu durum sizi yanıltmamalıdır. Böyle bir problemle karşılaşıldığında mutlaka bir hekime başvurulması ve erken tanı konulması çok önemlidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Valihe 11 Ağustos 2024 Pazar

Ayakta kist hakkında bilgilendirici bir yazı okudum. Bu kistlerin genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkması ve çoğunlukla iyi huylu olmaları beni düşündürdü. Ancak, belirtilerinin genelde fark edilmemesi ve çoğu zaman başka bir sebepten yapılan testlerde tesadüfen bulunması gerçekten ilginç. Eğer bir kist tespit edilirse, tedavi yöntemlerinin ne kadar önemli olduğunu anlıyorum. Bu kistlerin büyüme plağına komşu olması ve büyüme sürecinin etkileri açısından nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda daha fazla bilgi almak isterdim. Peki, bu durumda ne tür bir hekime başvurmak daha faydalı olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sayın Valihe,

Ayakta Kist Nedir?
Ayakta kist, genellikle iyi huylu olan ve çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıkan sıvı dolu keseciklerdir. Bu kistler, genellikle belirti vermediğinden, başka bir nedenle yapılan testlerde tesadüfen tespit edilebilir.

Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri
Belirtilerinin genellikle fark edilmemesi, durumun zorluğunu artırabilir. Eğer bir kist tespit edilirse, büyüme plakasına komşu olması durumunda, büyüme sürecinin etkilerini yönetmek için dikkatli bir değerlendirme yapmak önemlidir. Tedavi yöntemleri, kistin boyutuna, yerine ve sebep olduğu rahatsızlıklara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda gözlem yeterli olabilirken, bazen cerrahi müdahale de gerekebilir.

Hangi Hekime Başvurulmalı?
Bu tür kistlerle ilgili olarak bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurmanız en faydalı olacaktır. Uzman, kistin durumu hakkında doğru bir değerlendirme yaparak, gerekli tedavi yöntemlerini önerebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Ayaklar Neden Yanar?
Ayaklar Neden Yanar?
Ayak Kaşıntısı Neden Olur?
Ayak Kaşıntısı Neden Olur?
Ayaktaki Noktalar Nelerdir?
Ayaktaki Noktalar Nelerdir?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ayak Kasları Özellikleri
Ayak Kasları Özellikleri
Ayak Kokusu Nasıl Geçer?
Ayak Kokusu Nasıl Geçer?
Sağ Ayak Baş Parmağı Uyuşması
Sağ Ayak Baş Parmağı Uyuşması
Ayak Parmaklarında Uyuşma
Ayak Parmaklarında Uyuşma
Bebeklerde El ve Ayak Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde El ve Ayak Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Ayakta Yanma Hissi Belirtileri ve Tedavisi
Ayakta Yanma Hissi Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Ayak Banyosu Uygulamaları
Ayak Banyosu Uygulamaları
Güncel
Ayaklar Neden Üşür?
Ayaklar Neden Üşür?