Ayak Tarak Kemiği Belirtileri ve Tedavisi

Ayak tarak kemiği, yürüyüş ve koşma gibi günlük aktivitelerde önemli bir rol oynayan, ayakta 5 adet bulunan ve zamanla değişebilen kemiklerden oluşur. Bu yapının sağlığı, uygun ayakkabı seçimi ve egzersizle desteklenmelidir. Rahatsızlık belirtileri göz ardı edilmemelidir.
Ayak Tarak Kemiği Belirtileri ve Tedavisi
15 Eylül 2024
Ayak tarak kemiği 5 adet ince ve uzun kemikten oluşur. İlerleyen yaşla birlikte, özellikle 50 yaşından sonra, bu kemiklerin alt tarafında 2 adet daha kemik eklenebilir ve toplamda 7 adet tarak kemiği oluşur. Bu ek kemiklerin oluşumu tarak kemiğinde meydana gelir. Kısaca, ayakta toplam 26 kemik bulunurken bu sayı 28 olabilir. Ayak tarak kemiğinin diğer bir adı da metatarsal kemiklerdir.

Ayak Tarak Kemiği Yapısı


Bir ayakta 5 adet metatarsal kemik eklem yerine kadar uzanır. İlk sıradaki metatarsal kemik, diğer kemiklere kıyasla biraz kısa ve daha kalındır. Yürüme, sıçrama ve koşma esnasında ayağın yerden itilme aşamasında vücutta bulunan ağırlık parmak uçlarına ve diğer kemiklere aktarılır. Yükün en fazlasını birinci ve ikinci metatarsal kemikler taşır. Ayak tarak kemiğinde genellikle sorunlar darbe yüklerinden veya ayağın mekanik yükü dağıtma tarzından etkilendiği zaman oluşur. Bu tarz sorunlarda metatarsal kemikler üstüne daha çok yük biner. Ayrıca metatarsal kemiklerin uç kısımları ile ayak parmaklarının birleşen yuvar uçlarda iltihaplanma ve ağrılar ortaya çıkabilir.

Ayak Tarak Kemiği ile İlgili Rahatsızlıklara Neden Olan Etkenler


Yoğun Egzersiz veya Aktivitede Bulunmak: Koşma sırasında ayağın ön kısmı büyük bir ağırlıkla karşı karşıya kalır. Ayrıca darbeli sporlarla uğraşan kişilerde, ayakkabıların uygunsuz olması bu riski daha çok artırır.


Bazı Ayak Biçimleri: Ayaktaki taban kavisi yüksek olması diğer kemiklere daha çok yük binmesine neden olur. İkinci parmağın uzun olması da buna sebeptir. Bu durumda ikinci metatarsal kemiğe çok yük binmiş olur.

Çekiç Parmak: Yüksek topuklu ve küçük ayakkabı giyenlerde ayak parmakları düz olarak durmaz. Bu olay olduğunda ayak parmaklarının ikinci eklemde bulunan kıvrımdan dolayı aşağı bükülür. Bu durumdan kaynaklı olarak metatarsal kemik uçları çökmektedir.

Ayak Baş Parmakta Kemik Çıkıntısı: Ağrılı şişliklere neden olur. Yüksek, dar ayakkabı giyenler ve kalıtsal olarak bunyon oluşabilir. Kadınlarda daha fazla görülmektedir. Başparmak güçten düştüğünde ayaklara daha çok yük binmektedir. Bu rahatsızlığı gidermek için yapılan ameliyatlarda sonrasında hastaların dinlenmemesinden kaynaklı ayak ve tarak kemiğinde sorunlar yaşanabilir.

Stres Kırıkları: Bu tarz kırıklar tarak kemiğine ve ayak parmaklarında gelişir. Bu da ayağa binen yükün artışına neden olur.

Morton Nöromu: Sinirinin etrafında bulunan lifli dokunun büyümesinden kaynaklı üçüncü ve dördüncü metatarsal kemik uçlarında gelişir. Devamında ayak tarak kemiğine baskı yapar. Darbeli spor, koşma, yüksek topuklu ve sıkı ayakkabılar sebep olmaktadır.

Kötü ayakkabı seçimi ve kilo alımı ayak tarak kemiğine yük bindirerek baskı yapar.

Ayak Tarak Kemiği Rahatsızlıklarının Belirtileri

  • Ayakta ağrı ve hassasiyet
  • Ayak tabanında şişlik
  • Yürürken veya koşarken zorlanma
  • Ayak parmaklarında uyuşma veya karıncalanma

Ayak Tarak Kemiği Sorunlarının Tedavi Yöntemleri

  • Dinlenme ve ayağa fazla yük bindirmeme
  • Doğru ayakkabı seçimi
  • Fizik tedavi ve egzersizler
  • İltihaplanma ve ağrı için ilaç tedavisi
  • Gerekli durumlarda cerrahi müdahale

Ayak tarak kemiği, sağlıklı bir yaşam için önemli bir yapıdır ve ona iyi bakmak, ayak sağlığını korumanın anahtarıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Medâ 13 Temmuz 2024 Cumartesi

Ayak tarak kemiği sayısı neden yaş ilerledikçe artıyor ve bu ek kemiklerin oluşmasının sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Medâ,

Ayak tarak kemiği sayısının yaş ilerledikçe artması normal bir durum değildir. Aslında, insanların ayak tarak kemiği sayısı sabittir ve yaşla birlikte değişmez. Ancak, yaş ilerledikçe ayak kemiklerinde deformasyonlar, kireçlenme ve ek kemik çıkıntıları (osteofit) oluşabilir. Bu durumlar, bazen kemik sayısı artmış gibi algılanabilir.

Ek kemik oluşumları ve kemiklerdeki deformasyonlar, yürüme ve hareket kabiliyetini etkileyebilir. Ayaklarda ağrı, şişlik, sertlik ve hareket kısıtlamaları gibi semptomlara yol açabilir. Bu durumları önlemek veya hafifletmek için, uygun ayakkabı seçimi, ayak egzersizleri ve gerektiğinde tıbbi tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Sağlıklı günler dilerim,

Çok Okunanlar
Ayak Bileğinde Kırılma
Ayak Bileğinde Kırılma
Popüler İçerikler
Ayak Altı Nasır Tedavisi
Ayak Altı Nasır Tedavisi
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ayak Altı Nasır
Ayak Altı Nasır
El ve Ayak Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi
El ve Ayak Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi
Ayak Kasları Özellikleri
Ayak Kasları Özellikleri
Ayak Tabanı Çatlakları Belirtileri ve Tedavisi
Ayak Tabanı Çatlakları Belirtileri ve Tedavisi
Ayak Tırnağı Düşmesi
Ayak Tırnağı Düşmesi
Güncel
Ayak Altı Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Ayak Altı Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Güncel
Ayak Çatlakları Nasıl Geçer?
Ayak Çatlakları Nasıl Geçer?